Külföld

2009.03.09. 16:22

Megrongálták a vereckei emlékművet

<b>Ukrajna</b> - Súlyosan megrongálták Kárpátalján a vereckei honfoglalási emlékművet, valamint az elkövetők horogkereszteket rajzoltak rá.

nincs nev

Az ismeretlen tettesek leverték az emlékmű két alsó tömbjének kőburkolatát, megbontották a sarkait, és megrongálták az emlékjel fekete gránitból készült, kocka alakú oltárkövét, amelynek letörték a sarkait és részben az éleit. Az emlékműre feliratokat is mázoltak: például azt, hogy „Budapest, gyakorolj bűnbánatot Kárpát-Ukrajnáért!”, és „Dicsőség Ukrajnának!”. Az emlékmű tömbjeire kék-sárga horogkereszteket festettek - közölte a HVG. 

Az esetről vasárnap este értesítették kirándulók az ungvári magyar főkonzulátust. A rendőrség bűnügyi eljárást indít az ügyben. 

A múlt év júliusában felavatott emlékmű megrongálása egybeesik azzal a kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely napok óta zajlik Kárpát-Ukrajna önálló államként történt kikiáltásának 70. évfordulója alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!