Külföld

2009.08.26. 08:58

Meghalt Edward Kennedy

Hetvenhét éves korában elhunyt Edward Kennedy amerikai demokrata párti szenátor - közölte a Kennedy-család szerdán.

feol.hu

Az agytumorban szenvedő politikust helyi idő szerint kedd este otthonában, a Massachusetts állambeli Hyannis Portban érte a halál - áll a család rövid közleményében.
A politikusnál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot, néhány héten belül sikeres műtéten esett át egy észak-karolinai kórházban, majd kemoterápiás kezelést kapott. Két héttel élte túl nővérét, Eunice Kennedy Shrivert - a speciális olimpiai játékok életre hívóját -, aki augusztus 11-én, 88 éves korában hunyt el.
Edward (Ted) Kennedy az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére, a szenátus második legrégebben, 1962 óta hivatalban lévő tagja volt. Fivéreinek halála után a Kennedy-dinasztia egyetlen politikai képviselője maradt.
Elnökjelöltségét végül egy autóbaleset lehetetlenítette el: 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról, és a vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, a jármű hölgyutasa azonban vízbe fulladt. Az akkor 30 éves szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet sokkos állapota miatt.
A Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozó Kennedy számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját. Több száz kulcsfontosságú törvény megalkotásához járult hozzá.
2003-ban bírálta az Egyesült Államok Irak elleni invázióját, George W. Bush elnököt azzal vádolta, hogy szándékosan eltúlozta az iraki fenyegetést a háború igazolására.
Egyike volt Barack Obama elnök legkorábbi támogatóinak, vezető szerepet játszott a szenátusban Obama támogatói bázisának erősítésében. Idén januárban rosszul lett az új amerikai elnök ünnepi beiktatási ebédjén a Capitoliumban: megfigyelésre kórházba vitték, de végül rövid időn belül hazaengedték.
A Massachusetts államban érvényes törvények értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül külön választást tartanak az új szenátor személyére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!