Külföld

2008.11.16. 11:34

Megfosztanák Obamát az elnöki címtől

<b>USA</b> - Kaliforniában és Ohióban jogi úton próbálják megakadályozni, hogy <em>Barack Obamát</em> hivatalosan is az USA elnökének válasszák – számolt be az ATV.

nincs nev

Az amerikai alkotmány szerint csak az választható elnöknek, aki az Egyesült Államok területén született. A kampány során utólagosan igazolta a hawaii hatóság, hogy az illinoisi szenátor a szigeten született, így születésénél fogva amerikai állampolgár. 

A beperlők szerint azonban nem kizárt, hogy Obama ennek ellenére a valóságban Kenyában, édesapja szülőföldjén látta meg a napvilágot. Mindezt azért feltételezik, mert az újszülött egyéves koráig lehetőség nyílik arra a hawaii jogszabályok szerint, hogy amerikai állampolgárként honosítsák a gyermeket, ha szülei erre jogosultak. 

A bíróságtól a kezdeményező Alan Keyes, aki maga is indult az elnökválasztáson függetlenként. Azt kéri a bíróságtól, hogy szerezzék be az eredeti születési dokumentumokat. Obama egyik szóvivője szerint az eljárás csak akadékoskodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!