Külföld

2009.04.22. 18:20

Megfogyatkozva bár, de folytatja a tüntetést a grúz ellenzék

FMH - Az államfő távozását követelő grúziai ellenzék folytatja a tüntetéseket: a Tbiliszi szívében fölvert sátrak miatt hosszú dugók alakultak ki szerdán a fővárosban

feol.hu

A grúz ellenzék harmadik hete tüntet Miheil Szaakasvili elnök távozását követelve, szemére vetve a grúziai demokrácia hiányosságait és a tavalyi grúz-orosz háborút. Szaakasvili azonban nem hajlandó távozni, a hatóságok pedig a közlekedési káosz ellenére türelmesen figyelik az utcai tiltakozó akciókat.
    
A tüntetők száma a megmozdulások kezdete óta - amikor még 60 ezer ember gyűlt össze -, néhány ezerre olvadt. A tiltakozók sátrakat és hevenyészett zárkákat - ez utóbbiakat annak jelképeként, hogy "Grúzia rendőrállam lett" - állítottak fel a központi Rusztaveli sugárúton a parlament és más középületek előtt, a mellékutcákba kényszerítve az autósokat.
    
Az ellenzék az elnök távozásáig akar tüntetni, de elemzők kétségbe vonják, hogy a tucatnyi ellenzéki vezető képes az államfő elűzéséhez szükséges számban tüntetőket kivezényelni az utcára. Bírálói azzal vádolják Miheil Szaakasvilit, hogy monopolizálja a hatalmat, nyomást gyakorol az igazságszolgáltatásra és a médiára. Azt is szemére vetik, hogy az orosz-grúz háború során, amikor Oroszország visszaverte a szakadár Dél-Oszétia elleni grúz támadást, túl sok hibát követett el, s nem maradhat elnök 2013-ig.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!