Külföld

2010.04.28. 04:47

Még mindig szivárog az olaj, súlyos katasztrófa lehet

FMH - Továbbra sem tudták megszüntetni az olaj szivárgását a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró toronynál, így az Egyesült Államokban aggódnak, mert a parti őrség nem zárja ki az amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltjának kialakulását.

MTI

Mary Landry, a parti őrség ellentengernagya helyi idő szerint kedden tartott New Orleans-i sajtóértekezletén közölte: egyelőre nem jártak sikerrel a tornyot üzemeltető British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscégnek a szivárgás beszüntetésére tett erőfeszítései.
A BP szerint naponta mintegy 159 ezer liter kőolaj kerül a tengerbe a fúrótoronyból. A múlt csütörtökön elsüllyedt létesítmény tartályaiban a baleset idején 2,6 millió liter nyersolajat tároltak.
A Mexikói-öböl felszínén 965 négyzetkilométeres olajfolt alakult ki. Felszámolása annál is sürgetőbb feladat, mivel mintegy harminc kilométerre található Louisiana partjaitól. 
A parti őrség vezetői egyelőre nem hasonlítják a fúrótorony balesetét az Exxon Valdez katasztrófájához, de elismerték, hogy a szivárgás megfékezésének kudarca esetén az "amerikai történelem egyik legnagyobb olajfoltja alakulhat ki".
Az eddigi legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófa az volt, amikor az Exxon Valdez tankhajóból 1989-ben 11 millió gallon olaj ömlött a tengerbe Alaszka partjainál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!