Külföld

2009.10.14. 09:18

Még mindig sokan halnak meg nem biztonságos abortusz miatt

FMH - A fogamzásgátlók használatának növekedésével csökkent a nemkívánatos terhességek és az abortuszok száma világszerte, ám még most is évente 70 ezer nő hal bele terhessége művi megszakításába, főként a fejlődő országokban - állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.

feol.hu

Az 1995-ös 45,5 millióról 2003-ra 41,6 millióra csökkent az abortuszok száma - közölte Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében egy szexuális egészséggel foglalkozó nemzetközi szervezet, az amerikai székhelyű Guttmacher Intézet.
Az Abortusz a világban: az egyenlőtlen haladás évtizede című tanulmány szerzői kiemelik, hogy - különösen a fejlődő országokban - túl sok nő esik át nem biztonságos abortuszon. Számításaik szerint ezek a beavatkozások évente 70 ezer nő életébe kerülnek szerte a világon, mintegy ötmillió nőt kezeltek a műtétek szövődményei miatt, további hárommillió pedig kezelés nélkül maradt a komplikációk után.
Sharon Camp, az intézet elnöke elmondta, hogy a fejlett országok csaknem mindegyikében engedélyezett és biztonságos az abortusz. Sok fejlődő országban azonban tiltják a terhesség művi megszakítását, ami kockázatos beavatkozásokhoz vezet. A tanulmányban megállapították, hogy 32 ország teljesen tiltja az abortuszt, s az összes nő 40 százaléka olyan országban él, ahol "erősen tiltó" jogszabályok vannak érvényben.
A dél-amerikai termékeny korú nők 97 százaléka szigorú abortuszszabályozású országban él, és ez igaz az afrikai nők 92 százalékára is. Az intézet adatai szerint 19 országban csökkent, háromban viszont jelentősen növekedett a szabályozás szigora. Jó hír, hogy a nemkívánatos terhességek aránya a 15 és 44 év közötti korosztályban az 1995-ös 69 ezrelékről 2008-ra 55 ezrelékre csökkent. A fogamzásgátlást alkalmazó házas nők aránya pedig 1990 és 2003 között 54 százalékról 63 százalékra emelkedett - állapították meg az intézet szakemberei.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!