Külföld

2009.11.02. 14:00

Maszkot fel! A Kárpátalján a hivatalban is védekeznek

Terjed a vírus: Ungváron csak az egészségügyi maszkot viselők léphetnek be hétfőtől a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületébe, a város polgármesteri hivatalába és több nagyáruházba.

MTI

Az influenzavírustól védő gézmaszk kötelező viseletét az állami hivatalt felkeresők számára a Magyarországgal szomszédos megye vezetése rendelte el. Hasonló intézkedést vezetett be saját hivatali épületében Ungvár polgármestere is - adta hírül az ungvári ua-reporter.com hírportál.
A jelentés szerint a védőmaszk viselését az ügyfelek számára kötelezően előíró helyi döntést élesen bírálják azok a kárpátaljai emberjogvédők, akiket hétfőn az őrség nem engedett be az ungvári polgármesteri hivatal épületébe. A Veszted elnevezésű emberjogi szervezet az intézkedés visszavonását vagy a polgárok védőmaszkkal történő haladéktalan ellátását követeli a polgármestertől, mert szerinte a hatóság korlátozza az állampolgárok municipális szolgáltatások igénybevételéhez való jogát és szabad mozgását.
A jogvédők felháborítónak tartják, hogy míg a városháza hivatalnokai hozzájuthattak az egészségügyi védőeszközhöz, addig az egyszerű emberek meg vannak fosztva ettől a lehetőségtől, mert az ungvári gyógyszertárakban egyáltalán nem kapható sem védőmaszk, sem antivirális gyógyszerek.
Kötelezővé tették az egészségügyi maszk viselését a vásárlók számára egyes ungvári nagyáruházak tulajdonosai is. A maszk nélkül érkezőket a biztonsági személyzet udvariasan feltartóztatja az üzletek bejáratánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!