Külföld

2009.08.07. 16:25

Már nem szaglásznak a Nobel-bizottság tagjai után

Stockholm - A svéd ügyészség bűncselekmény hiányában lezárta a vizsgálatot a Nobel-díjakat odaítélő bizottságok három tagja ellen, akik korrupció gyanújába estek, mert a pekingi kormány költségén utaztak Kínába.

feol.hu

Három Nobel-bizottság - az orvosi, a fizikai és a kémiai - egyes tagjai Kínában jártak a pekingi kormány meghívására, hogy tájékoztassák a kínai vezetőket arról, mire van szükség a Nobel-díjak elnyeréséhez. Ketten három évvel ezelőtt, hárman pedig 2008 januárjában jártak az ázsiai országban, s a kínai hatóságok fedezték utazási, szállodai és étkezési költségeiket. 

Nils-Erik Schultz, az állami korrupcióellenes hivatal ügyésze úgy döntött, hogy tüzetesen megvizsgálja a kínai utak körülményeit, hogy tisztázza, felmerül-e a vesztegetés gyanúja. Pénteken azonban bejelentette, hogy nincs erre utaló jel. A díjazottak kiválasztása amúgy is olyan bonyolult eljárás, hogy egy bizottsági tag befolyásolása "gyakorlatilag lehetetlen" - indokolta döntését.

A bizottsági tagok gyakran tartanak előadásokat külföldön a Nobel-díjakról.


Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!