Külföld

2009.09.17. 09:18

Már az üzletet látják benne - a szlovének szorgalmazzák a horvátok uniós csatlakozását

FMH - A horvát EU-csatlakozási tárgyalásokat csaknem egy éven keresztül akadályozó szlovén kormány most már a délkeleti szomszéd minél hamarabbi uniós csatlakozását szorgalmazza. A pálfordulás oka a szlovén gazdaságra súlyos csapásokat mérő válság.

feol.hu

"Horvátország gyors csatlakozása Szlovénia nemzetgazdasági érdeke" - jelentette ki Matej Lahovnik gazdasági miniszter a Bloomberg hírszolgálat csütörtöki jelentése szerint. Ljubljana alig egy hete kötött megállapodást a zágrábi vezetéssel a két ország közti területi vita rendezéséről, miután Szlovénia ellenállása miatt kilenc hónapra megszakadtak a horvát EU-csatlakozási tárgyalások.  
Az euróövezethez tartozó országok közül Szlovéniában csökkent a nemzeti össztermék (GDP) a legnagyobb mértékben, éves szinten 9,3 százalékkal az idei második negyedévben. Horvátországban 6,3 százalékos volt a visszaesés. 
Elemzők szerint a horvát uniós tagság mindkét fél számára előnyös lehet, és meggyorsíthatja a kilábalást a válságból. A kereskedelmi korlátozások felszámolása új lehetőségeket teremt szlovén oldalon például a háztartási gépeket gyártó Gorenje, és a Mercator szupermarket hálózat számára, a horvát cégek közül pedig a Deutsche Telekom AG-hez tartozó T-Hrvatski Telekom (T-HT) távközlési szolgáltatónak. 
"Mindenki profitálhat abból, ha a figyelem végre a problémák helyett az üzletre irányul" - mondta Matej Tomazin, a zágrábi KD Investment befektetési társaság elemzője.
A szlovén és a horvát kormány szeptember 11-én állapodott meg tengeri területi vitájuk rendezéséről, és arról, hogy Szlovénia nem gátolja többé a horvát EU-csatlakozási tárgyalásokat. Az összesen 35 csatlakozási fejezetről október 2-án indulnak újra a tárgyalások Brüsszellel. 
A két nyugat-balkáni ország közti gazdasági kapcsolatok egyébként a most megoldódni látszó politikai feszültségek ellenére is szorosak. Ezt mutatja például, hogy a horvát GDP ötödét adó idegenforgalom legfontosabb szereplői a szlovén turisták: évente jellemzően egymillió szlovén állampolgár - a teljes lakosság fele - nyaral Horvátországban.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!