Külföld

2016.12.20. 14:00

Magyar sérültje is van a berlini merényletnek (frissítve!)

Könnyebb sérüléseket szerzett egy magyar állampolgár, amikor hétfő este egy férfi kamionnal hajtott bele egy berlini karácsonyi vásár tömegébe.

Ezt a kormányszóvivő közölte kedd délutáni sajtótájékoztatóján a budapesti Vörösmarty téren - írja a hvg.hu

Kovács Zoltán részleteket nem közölt a sérült állapotáról, annyit azonban elárult, hogy az információt nem a német hatóságoktól kapta a magyar külügy, hanem az érintett családjától.

Mint ismert: kamionnal hajtottak berlini karácsonyi vásáron a tömegbe hétfő este. 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült.

Frissítés:

"A hétfő esti berlini merénylet egész Európa ellen irányult, így Magyarországot is támadás érte" - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Budapesten, sajtótájékoztatón - írja az MTI.

"Nem lehetünk naivak (...), az elmúlt másfél évben Európa biztonsági helyzete drasztikusan romlott", aminek az elsődleges oka az illegális és ellenőrizetlen migráció - fogalmazott a szóvivő, aki szerint Európa és Magyarország biztonságáért mindent meg kell tenni.
Kovács Zoltán közölte: tudomásuk szerint egy magyar állampolgár is könnyebben megsérülhetett Berlinben, de már ő is elhagyhatta a kórházat. Minderről hivatalos értesítést azonban egyelőre nem kaptak a német szervektől.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt a tájékoztatón, nincs információjuk magyarországi terrorfenyegetettségről, ezért is nem emelik annak fokozatát.

Közölte ugyanakkor, hogy megerősítik a rendőri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így például a karácsonyi vásárokon.

Ugyancsak megerősítették a német és az orosz nagykövetség védelmét, illetve a Terrorelhárítási Központ, illetve a rendőrség munkatársainak fokozott járőrtevékenysége azt a célt is szolgálja, hogy elrettentse azokat, akik esetleg támadásra készülnének - tette hozzá.
Arról is szólt, hogy a magyar rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok együttműködnek a német hatóságokkal.
Kérdésre válaszolva Bakondi György hozzáfűzte: arra vonatkozó információ nem áll rendelkezésre, hogy a terrortámadással gyanúsított férfi Magyarországon keresztül ment Németországba, illetve járt-e Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!