Külföld

2010.04.29. 18:03

Magyar nyelvű plakátokkal kampányol az MKP Szlovákiában

FMH - A Magyar Koalíció Pártja (MKP) májustól magyar nyelvű választási óriásplakátok kihelyezésével tiltakozik a szlovák államnyelvtörvény ellen. A kulturális tárca bírálta a párt kezdeményezését.

MTI

Az Sme című pozsonyi napilap csütörtököi számában írt a témáról.
"Így szeretnénk tiltakozni az értelmetlen nyelvtörvény ellen, amelyet ebben a kormányzati időszakban fogadtak el" - mondta a lapnak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. 
A párt nem tart attól, hogy a nyelvtörvény megsértése miatt megbüntetik, sem attól, hogy szlovák nemzetiségű szavazóik esetleg elpártolnak tőlük. "Nem akarjuk diszkriminálni szlovák nemzetiségű polgártársainkat, akik abban a régióban élnek, ahol szavazóink. Minden más anyagunk és szórólapunk kétnyelvű lesz" - fejtette ki Bárdos. 
Dunajsky Éva, az MKP szóvivője elmondta, hogy a párt kétnyelvű plakátokkal is készül, bár ezekből kevesebb lesz. Ugyanakkor az egyes jelölteknek saját plakátjaik is lesznek. 
A szlovák kulturális minisztérium, amelynek hatáskörébe a nyelvtörvény betartásának ellenőrzése tartozik, a Sme kérdéseire szerdán nem kívánt válaszolni. A tárca szóvivője csütörtökön azonban bírálta az MKP kezdeményezését.
Az MKP viselkedése - állította Jozef Bednár - bizonysága annak, hogy indokolt volt a nyelvtörvény módosítása. "Az MKP azzal, hogy az egész lakosság számára fontos információkat - s a kampánybeli politikai üzenetek feltétlenül ilyennek számítanak - csak magyar nyelven közöl, bizonyítja: a párt részéről nincs meg a jóakarat tiszteletben tartani a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának azon jogát, hogy államnyelven jusson hozzá a fontos információkhoz" - nyilatkozta Bednár a SITA hírügynökségnek. Arról, hogy törvénysértés történt-e, a minisztérium csak a vizsgálatok után nyilatkozik. 
Az újság nem tartja valószínűnek, hogy a júniusi választásokig megbüntetnék a pártot. Először ugyanis figyelmeztetést kell küldeni, s csak ezután jöhetnek a szankciók. Erre pedig a június 12-re kiírt választásokig nincs már elég idő.  
A Sme azt írja, hogy a tavaly alakult Híd polgári párt szintén megsérti a nyelvtörvényt azzal, hogy a kisebbségi nyelven fogalmazott szöveg nagyobb lesz óriásplakátjain, mint az államnyelven írt. A párt magyar, roma, ruszin és ukrán nyelvű plakátokkal is készül, anyanyelvükön akarja megszólítani a választókat. 
"A nyelvtörvény nem minden törvény felett álló jogszabály. Mi a választási törvény szerint járunk el" – mondta Bugár Béla pártelnök a napilapnak. Bízik benne, hogy nem büntetik meg őket, de ők is készek szembenézni a szankciókkal. 
Peter Morvay, a Sme jegyzetírója úgy véli, az MKP hibát követ el, mert ezzel nehezen tudja megnyerni, maga mellé állítani a szlovák közvéleményt. "Vagy az történt, hogy öregségükre gyerekessé váltak, s ilyen gesztusokban élik ki magukat, vagy az, hogy választóikat végérvényesen a magyar kisebbségre redukálták, s annak is csupán azon részére, mely a gesztusokat többre értékeli, mint a megoldásokat" – mutat rá Morvay.
Hozzáteszi: az MKP-ra az érvényes, hogy amennyiben nem szerzi meg a többségi társadalom támogatását vagy nem nyeri el legalább a semlegességét (azt, hogy a szlovák szavazók nem támogatják a nacionalista, illetve a nacionalizmussal visszaélő pártokat), nem tud lényegesen előrelépni a szlovákiai magyar kisebbség érdekvédelme terén. "Megfelelő szlovák támogatás nélkül nem segít nekik sem Brüsszel, sem az ENSZ. Orbán meg végképp nem" – zárja jegyzetét a Sme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!