Külföld

2009.10.17. 07:53

Magyar mesemondó sikere az európai gyermekfesztiválon Washingtonban

Washington - Zalka Csenge Virág magyar mesemondó nagy sikerű előadásával nyílt meg a második európai gyermekfesztivál péntek este Washingtonban.

MTI

A Kids Euro Festivalon - amelynek szervezésében mind a 27 EU-tagállam, illetve azok nagykövetségei részt vesznek - tavaly a bűvös kocka volt a magyar szereplő; a Rubik-kockát, s vele a magyar leleményességet Baticz Milán gyorsasági kockakirakó világbajnok képviselte.

Az idén is az európai gyerekkultúra- és művészet, a találékonyság, a játék és a barátság ünnepeként meghirdetett programsorozat nyitóeseményét a Potomac folyó partján, a híres Kennedy előadóművészeti központban rendezték: Zalka Csenge Virág a magyar mesék világába kalauzolta el a közönséget a Millenium színpad közel egyórás eseményén. A magyar-angol nyelvű előadáson mesélt a bús királyfiról, az égig érő fáról és a mindent látó királylányról.

Az embereknek szükségük van a mesékre, jobban, mint gondolnák - olvasható Zalka Csenge Virág honlapján. Szerinte nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szeretnek meséket hallgatni, csak ritkán vallják be. A történetmondás a szórakozás olyan formája, amely egyre kevesebb helyen érhető el, a mesélő és a hallgatók között létrejövő személyes kapcsolat miatt semmi mással nem pótolható - írja a magyar mesemondó, aki nem először jár az Egyesült Államokban, 2007-2008-ban ösztöndíjjal a hartfordi Trinity College-ban tanult, mialatt mesemondó konferenciákon és fesztiválokon vett részt.

Az emberek nincsenek meg történetek nélkül, s ezt fedezték fel Amerikában, ahol több évtizede tart a mesemondó reneszánsz - mondta el az MTI-nek.

A magyar mesemondó a 6-12 éves korosztály számára rendezett fesztiválon több alkalommal is fellép, meghívták a MacFarland általános iskolába, magyar, közép-európai és amerikai meséket ad elő a bethesdai Strathmore Mansion Theaterben és mesél a marylandi Oxon Hillben, az Országos Gyerekmúzeumban is.

Az október 15. és november 10. közötti, több mint 100 programot kínáló eurofesztivál alkalmából a washingtoni magyar nagykövetségen gyermekfilmeket vetítenek; a közönség a Macskafogó első és második részét láthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!