Külföld

2009.09.23. 15:00

Lisszaboni szerződés: a britek is gáncsolnák?

FMH - Nagy-Britannia népszavazást ír ki a lisszaboni szerződésről, ha a brit Konzervatív Párt jövő tavasszal hatalomra kerül, és az uniós reformokról szóló dokumentumot Csehország addig nem ratifikálja - írta szerdai londoni sajtóértesülés szerint David Cameron, a toryk vezére Václav Klaus cseh elnöknek.

feol.hu

A Daily Mail című konzervatív brit bulvárlap internetes kiadásán szerdán megjelent, tory forrásokat idéző értesülés szerint Cameron levelében az állt, hogy a konzervatív miniszterelnök-jelölt - a jövő májusban esedékes parlamenti választások megnyerése esetén - gyorsan kiírja a brit referendumot, ha a szerződés addig nem lép hatályba.
A lap egyik forrása szerint Cameron közölte Klausszal, hogy ha a cseh államfő "ki tud tartani még néhány hónapig", akkor "vállvetve" fog vele kampányolni a szerződés ellen.
A brit sajtó már a minap olyan értesülést közölt, hogy Jan Fischer cseh kormányfő a lisszaboni szerződés ratifikálásának esetleges "hosszas csúszására" figyelmeztette a többi EU-tagállamot a múlt heti brüsszeli csúcson.
A The Times uniós forrásokat idézői hétfői beszámolója szerint Fischer "magánbeszélgetés" keretében azt mondta kollégáinak Brüsszelben: hazájának "kiszámíthatatlan" elnöke, Václav Klaus rá akarja venni a prágai felsőház hozzá hű törvényhozóinak egy csoportját arra, hogy másodszor is utalják az alkotmánybíróság elé az EU-reformokra kidolgozott szerződést, akkor is, ha az októberi ír népszavazás - amint az előzetes felmérésekből valószínűnek tűnik - jóváhagyja a dokumentumot.
Fischer szerint ez három-hat hónappal késleltetheti a Prága általi ratifikációt.
A szerződésről a kormányzó brit Munkáspárt szerint nem kell referendumot tartani, mert az már nem ölti alkotmány formáját, ellentétben a francia és holland népszavazásokon elvetett előző alkotmányos tervezettel. Az ellenzéki Konzervatív Párt mindazonáltal úgy tartja, hogy a lisszaboni szerződés jórészt csak a nevében különbözik a korábbi szerződéstervezettől, tartalmában szinte megegyezik azzal, és ezért népszavazást kell tartani róla.
Nagy-Britanniában várhatóan jövő májusban lesznek a parlamenti választások, és jelenleg a toryk jelentős előnnyel vezetik a népszerűségi listákat. 
A brit referendum kiírása az EU-szerződés szinte biztos bukását jelentené, mivel a felmérések szerint a brit választók kétharmada elutasítja a dokumentum törvénybe iktatását.
Mindazonáltal sok brit elemző úgy véli, hogy Nagy-Britanniának - amely kimaradt az euróövezetből és a belső határellenőrzést lebontó schengeni megállapodásból is - nem lenne maradása az EU-ban, ha megtorpedózná a lisszaboni szerződést.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!