Külföld

2011.08.21. 08:07

Líbia - összecsapások Tripoliban

Tripoli - Robbanások döreje és kitartó fegyverropogás hallatszott vasárnapra virradóra Tripoliban: a kormányszóvivő szerint fegyveres lázadók kis csoportjai hatoltak be a líbiai fővárosba, de leverték őket, míg ellenzéki részről azt közölték, hogy megkezdték a Tripoli elleni támadást.

MTI

Az újabb harcok azután törtek ki, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt napokban elszenvedett vereségek után egyre inkább visszaszorulnak a fővárosba. A lázadók szombaton már teljesen elfoglalták a Tripolitól mindössze 50 kilométerre lévő, stratégiai fontosságú az-Závija városát.
   
Helyi lakosok szerint vasárnapra virradóra Tripoli több kerületében összecsapások zajlottak Kadhafi katonái és a kormányellenes felkelők között. Vasárnap hajnalban - közép-európai idő szerint négy óra után - további négy erőteljes detonáció rázta meg a líbiai főváros központját, amely felett repülőgépek húztak el.
   
Előzőleg Musza Ibrahim kormányszóvivő elismerte, hogy a városközponttól nem messze, több kerületben harcok voltak, de állítása szerint a kormányerők félórás tűzharcban legyőzték a lázadókat, s többeket őrizetbe vettek, köztük algériai, tunéziai és egyiptomi állampolgárokat. A kormányerők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet - hangoztatta az állami televízióban sugárzott nyilatkozatában.
   
A lázadókat vezető Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) elnöke, Musztafa Abdel-Dzsalíl az al-Dzsazíra arab tévécsatornának nyilatkozva viszont közölte, hogy a NATO-val együttműködve szombat este megkezdték első támadásukat Tripoli ellen. Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint a műveletet a ramadán muzulmán böjti hónap húszadik napjára - szombatra - időzítették, s összehangolták a NATO-val, arab szövetségeseikkel és a Tripoliban lévő lázadókkal.
   
Egy ellenzéki aktivista Tripoliban úgy nyilatkozott, hogy a lázadók körbezárták a fővárosi Mitiga légitámaszpontot és annak ellenőrzéséért továbbra is harcokat vívnak a kormányerőkkel. Az aktivista elismerte, hogy a tripoli Kadah kerületben és másutt több lázadó életét vesztette.
   
A szembenálló felek állításait független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. Amennyiben az ellenzék mégis megkezdte a Tripoli elleni támadást, úgy ez az első ilyen hadművelete a kormányellenes lázadás fél évvel ezelőtti kitörése óta.
   
Az ellenzéki nyilatkozatok elhangzása után néhány órával Kadhafi a líbiai állami televízióban sugárzott hangfelvételén felszólította híveit, vonuljanak fel "milliószámra" a lázadás által "lerombolt városok felszabadítására". Kadhafi a felkelőket "ügynököknek, árulóknak és patkányoknak" titulálta, s azt állította, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök líbiai "ügynökei" - vagyis a lázadók - révén szeretné megszerezni a líbiai olajkincs feletti ellenőrzést.
   
Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi pedig azt hangoztatta az állami tévében vasárnap kora reggel bemutatott felvételen, hogy a Kadhafi-rendszer "nem adja fel a harcot", egyúttal párbeszédre szólította fel a lázadókat. Kadhafi fia erről több tucat fiatal előtt szónokolt, a tévé szerint szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!