Külföld

2011.05.07. 17:08

Líbia - harcok a határ mentén, miszrátai kőolajtartályokat bombáztak le

A líbiai kormányerők lebombáztak négy kőolajtartályt az ostromlott Miszráta városában. A kikötőtől nem messze lévő tartályok kigyulladtak, és a tűz következtében a négy másik kőolajtartály is lángba borult - közölte a felkelők egyik szóvivője szombaton.

MTI

A kormányerők mezőgazdasági permetezésre használt kis repülőgépeket vetettek be az éjszakai légitámadásban, miután egy helikopter felderítő repülést végzett a város felet. A lázadók közlésük szerint értesítették a NATO-t még a tartályok lebombázása előtt, de segélykérésük válasz nélkül maradt.
   
A felkelők közölték, hogy a tűz megfékezésére nincsenek megfelelő eszközeik. A körbezárt város életét még inkább megkeseríti a támadás, mivel a tartályok még három hónapig biztosították volna Miszráta szükségleteit.
   
A miszrátai felkelők szóvivői szombaton azzal vádolták a kormányerőket, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt jelzésével ellátott helikopterei úszóaknákat dobtak a kikötő vizébe. A NATO megerősítette, hogy csütörtökön helikopterek repültek el a város fölött, megsértve a légtérhasználati tilalmat, de arról nem szólt, hogy voltak-e rajta vöröskeresztes jelzések.
   
Tüzérségi lövedékek csapódtak be a líbiai határ mentén Tunéziában szombaton. A határ líbiai oldalán heves harcok dúlnak a Moammer Kadhafihoz hű erők és a felkelők között.
   
Dehibatban kiürítették az iskolákat, és a lakosok pincékben kerestek menedéket, mivel többször is lövedékek csapódtak be szombaton a határ menti tunéziai városban, ami az utóbbi hetekben egyre gyakrabban fordul elő.
   
A tunéziai határnál húzódó, főleg berberek lakta hegyvidéken fokozódtak a harcok a kormányerők és a NATO harci gépei által támogatott felkelők között, miközben az ország más részein patthelyzet alakult ki a frontvonalakon. A kormányerők a körülzárt Zenten városát lövik, ahol szombaton mintegy 300 rakéta csapódott be.
   
A városból jószerével már elmenekült a polgári lakosság. Harcok folynak a dehibati határátkelő közelében is, amely a berber felkelők kezén van, és ott halad át a legfőbb utánpótlási útvonaluk. Az átkelő szombaton nyitva volt, többnyire a harcok elől menekülők tartottak autóval Tunéziába, miközben a távolból fegyverropogást lehetett hallani. A nyugati hegyvidékről eddig mintegy harmincezer civil menekült át Tunéziába.
    
Tripoliban, az ország fővárosában pénteken gyűlést tartottak a kormányt támogató törzsek. A részvevők árulóknak bélyegezték meg a felkelőket, ugyanakkor általános amnesztiát sürgettek a polgárháború befejezése érdekében. Arra buzdították a felkelők kezén lévő városok térségének törzseit, hogy békemenetekkel próbálják meg felszabadítani ezeket a településeket és lefegyverezni a kormány ellen harcoló erőket.
   
Bagdadi Mahmúdi miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy az igazságügy-minisztérium - a törzsi vezetők felhívásainak eleget téve - általános amnesztia törvénytervezetét készíti elő a polgárháború befejezése céljából azok érdekében, akik részt vettek a február közepe óta tartó Kadhafi-ellenes felkelésben. A kormányfő nem részletezte a tervezetet, sem annak időzítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!