Külföld

2011.04.21. 16:50

Líbia - Az ENSZ főtitkára a harcok beszüntetését sürgette

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a líbiai harcok beszüntetését és a politikai párbeszéd kialakítását sürgette csütörtökön Moszkvában.

MTI

"Az ENSZ első számú célja jelenleg a hatékony tűzszünet, hogy a humanitárius segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz, azután pedig politikai párbeszédet szeretnénk látni. Már többször mondtam, hogy az öldöklésnek feltétlenül véget kell vetni Líbiában" - mondta a világszervezet főtitkára újságírók előtt. 
Ban Ki Mun csütörtökön érkezett Moszkvába, ahol pénteken találkozik Dmitrij Medvegyev orosz államfővel. 
Kérdésre válaszolva még elmondta: ezúttal nem szándékozik kérni Moszkva támogatását újbóli jelöléséhez.
Ezzel egyidejűleg a Kremlben egy forrás az Interfax hírügynökségnek Ban Ki Mun és Medvegyev küszöbönálló találkozója kapcsán nyilatkozva elmondta: Líbia további fejlődési útját maguknak a líbiaiaknak kell megválasztani, és az ENSZ BT vonatkozó határozatait teljesíteni kell, de túllépésük nem fogadható el. Az illető hozzátette, hogy ezt az álláspontot osztják a BRICS államok - Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. 
A pénteki találkozóról a forrás elmondta: a középpontban a nemzetközi biztonság kérdései állnak majd, amelyek most különös jelentőségre tettek szert a közel-keleti és az észak- és nyugat-afrikai, így a líbiai és elefántcsontparti események kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!