Külföld

2009.01.26. 15:51

Lemondott az izlandi kormány

<b>Izland</b> - <i>Geir Haarde</i> izlandi miniszterelnök hétfőn bejelentette a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának azonnali lemondását.

nincs nev

A tüntetések és tiltakozó akciók hatására Geir Haarde már pénteken bejelentette, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban május 9-én, valamint azt is közölte, hogy megromlott egészségi állapota miatt ő maga nem indul újra. Ennek ellenére továbbra is mintegy ötezer ember tüntetett szombaton, követelve a kormány azonnali lemondását - közölte a Hírszerző. 

A 320 ezer lakosú sziget 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, amely a  túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A nemzetközi pénzügyi válság hatására ősszel összeomlott az ország pénzügyi rendszere. A sziget számos lakosa elvesztette állását és a bankokban elhelyezett megtakarításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!