Külföld

2009.07.31. 16:34

Leállítanák a fizetős szervátültetéseket a külföldi protekciósok miatt Angliában

London - A brit kormány meg akarja tiltani a fizetség ellenében elvégzett szervátültetéseket, miután kiderült, hogy külföldi magánpáciensek gyakran pénz ellenében kerültek fel a brit átültetési várólistára.

feol.hu

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) adatai szerint jelenleg tízezernél is többen várnak szervátültetésre Nagy-Britanniában, és évente átlagosan tíz százalékuk, vagyis ezer beteg hal meg azért, mert nem sikerül időben megfelelő donort találni.
    
Mindeközben - egy most nyilvánosságra került független szakértői jelentés szerint - az elmúlt évtizedben hétszáz, brit donortól származó szerv került külföldi páciensek, főleg görögök és olaszok szervezetébe, az esetek jelentős részében fizetség ellenében.
    
Jóllehet a vizsgálat, amelyet a jelenségről megjelenő egyre gyakoribb sajtóbeszámolók nyomán végeztek el, törvénytelenséget nem tárt fel, a jelentés szerzői azonban leszögezik: átültethető szervekből krónikus a hiány, és az igazságosság azt követeli, hogy ebben a helyzetben fizetség ellenében senki ne kerülhessen mások elé.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!