Külföld

2008.08.26. 09:56

Le akarták lőni Obamát?

<b> Denver, USA </b> - Négy embert tartóztattak le Denverben, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölő konvenciójának helyszínén, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek Barack Obama, a demokraták várható elnökjelöltje ellen.

feol.hu

A denveri CBS4 televízió hírcsatorna szerint négy, a New York Times szerint legalább három embert letartóztattak a merényletkísérlettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este hajtottak volna végre, amikor Obama a demokraták elnökjelölő denveri konvencióján megtartja a beszédét.
Az egyik gyanúsított - a televízió állítása szerint - azt mondta a hatóságoknak, hogy a magasból, 685 méteres távolságból akarták lelőni a szenátort. A CBS4 szerint amikor a rendőrségen rákérdeztek, azért érkeztek-e Denverbe, hogy megöljék Obamát, az egyik állítólagos merénylő igennel felelt.
Az ügy vasárnap reggel kezdődött: ekkor a rendőrség letartóztatott egy 28 éves férfit, aki imbolyogva haladt egy bérelt kisteherautóval az úton. A rendőrség két távcsöves puskát, hordozható adó-vevőket, golyóálló mellényt, távcsövet talált a járműben. A New York Times szerint a denveri rendőrség szóvivője azt mondta: a fegyvereket kívül amfetamint is találtak az autóban
A rendőrök ezután keresték fel a férfi társát, aki kiugrott egy hotel hatodik emeletéről, eltörte a bokáját, majd a rend őrei elfogták. A 33 éves férfit azóta kórházban ápolják. Őrizetbe vettek egy harmadik férfit is, aki azt mondta, hogy a másik kettő a jelölési beszéd elmondásakor akarta meggyilkolni Obamát. A CBS4 szerint a rendőrök egy nőt is letartóztattak. 
A New York Times szerint nem világos, hogy a merénylők tervei mennyire voltak kidolgozottak, illetve hogyan akarták keresztülverekedni magukat a demokrata gyűlés erős biztonásági védelmén. Colorodo állam ügyésze azt mondta: Barack Obamát nem fenyegette komoly veszély. Az ügyész szerint a titkosszolgálat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a terrorizmus elleni akciócsoport is vizsgálja az ügyet.

Forrás: origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!