Külföld

2009.11.06. 12:32

Kusturica kidobta a horvát tévéseket

Kidobta a horvát televízió forgatócsoportját Emir Kusturica világhírű szerb filmrendező, mert provokatívnak és rosszindulatúnak érezte a riporter kérdéseit.

MTI

A zágrábi televízió Vasárnap kettőkor című népszerű műsorának stábja a nyugat-szerbiai Mokra Gora fölött, a Mecavnik hegyen felépített, szállodaként is működő etnofalujában, Drvengradban kereste fel a rendezőt. Az Aleksandar Stankovic által készített interjú azonban alig több mint húsz percig tartott, s hogy pontosan miként szakadt félbe, az még mindig nem világos. A horvát riporter szerint Kusturica válogatatlan szavakkal szidalmazta, erőszakkal magánál tartotta a rögzített anyagot tartalmazó kazettát, és kidobta őket. A rendező viszont azt mondja, hogy miután ingerülten reagált a kérdésekre, a stáb maga távozott, hátrahagyva a kazettát, amelyet el fog küldeni Zágrábba.
Kusturica homlokán az első dühös ránc akkor jelent meg, amikor Aleksandar Stankovic a néhai Slobodan Milosevichez fűződő viszonyáról faggatta, felidézve, hogy Szarajevó szerb blokádja idején békésen whiskyzett a diktátorral. Kusturica korábban sem tagadta, hogy egy időben híve volt Milosevicnek, de az a kijelentés is tőle származik, hogy a politikus egy vegyesbolt irányítására se lett volna alkalmas, nemhogy egy országéra.
A horvát riporter az első ingerült reagálás után is tovább erőltette a milosevici szálat. Felidézte Kusturicának azt az évekkel ezelőtti kijelentését, miszerint megindító volt látni, ahogy Milosevic a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalóterméből csókot küldött a feleségének, s rákérdezett: következő filmje forgatási helyszínén, Izraelben netán arról akar majd beszélni Kusturica, hogy milyen megindító volt az a figyelem, amelyet Adolf Hitler a berlini bunkerben Eva Braun iránt tanúsított?
Az enyhén szólva ízléstelen kérdésre Kusturica kérdéssel válaszolt, afelől érdeklődött, hogy miért nem beszélgetnek inkább a délszláv háború idején Horvátországban szerbeket gyilkoló horvát légiósokról, majd néhány további kérdés után félbeszakította az interjút.
Hogy a horvát televízió, ha megkapja, leadja-e a töredékes riportot, arról a műsorvezető nem nyilatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!