Külföld

2011.08.25. 06:36

Kivégeztek egy teherautósofőrt - Tüntetések Belső-Mongóliában

Peking - Kivégeztek Kínában egy teherautó-sofőrt, aki májusban elgázolt egy mongol pásztort, és az eset nyomán húsz éve nem látott tiltakozások kezdődtek a Kína északi részén elterülő Belső-Mongólia autonóm területen.

MTI

A sofőrt, bizonyos Li Lin-tungot (Li Lindong) egy hete végezték ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint. A tudósítás csak egy kisebb, tartományi híroldalon jelent meg.
   
A mongol pásztort akkor ütötte el egy szénszállító teherautó, amikor falubelijeivel együtt eltorlaszolt egy utat, tiltakozásul amiatt, hogy a településen átmenő teherautó-forgalom elviselhetetlen zajjal és szennyezéssel jár.
   
A pásztor és egy másik mongol halála - aki kínai szénbányászokkal kitört összetűzésben vesztette életét - tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, pásztorok és diákok napokon át tüntettek, többször összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságoknak csak komoly rendőri erők felvonultatásával és a gyors igazságszolgáltatás, valamint a példás büntetés ígéretével sikerült elejét venni a további demonstrációknak.
   
Belső-Mongólia Kína legnagyobb széntermelő vidékeinek egyike. A mongolok úgy vélik, hogy a fejlődés áldásaiból népük nem részesül kellő mértékben, annál inkább sújtja őket a legelők elpusztítása és a szénbányászattal járó környezeti és egészségkárosodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!