Külföld

2009.07.09. 15:28

Kétmillió pakisztáni menekült hazatérhet

Iszlámábád - A jövő héten visszatérhet otthonába az a kétmillió ember, aki az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben a lázadók ellen indított katonai offenzíva miatt menekült el. A térség immár biztonságos és a fontos szolgáltatásokat helyreállították - közölte Juszuf Raza Gilani kormányfő.

feol.hu

A menekültek jelenleg túlzsúfolt táborokban és házakban élnek a Szvat-völgytől délre. Egyelőre nem tudni, milyen gyorsan térhetnek vissza.

"Helyreállt a villany- és a gázszolgáltatás, még a bankok is működnek" - mondta a kormányfő televíziós nyilatkozatában, ahol a is elhangzott, hogy  az emberek július 13-án kezdhetik meg a visszaköltözést. A hadsereg a térségben marad, hogy megakadályozza a tálibok visszatérését.

Kormányilletékesek szerint a hadsereg és a tálibok közötti harcokban 1700 lázadó fegyveres és közel 160 katona esett el. A hadsereg kiűzte az iszlamista fegyvereseket a Szvat-völgyi városokból és ellenőrzése alatt tartja a főbb közlekedési útvonalakat, de egyes térségekben még mindennaposak az összecsapások.


Forrás: MTI/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!