Külföld

2009.07.15. 17:49

Két halottja van a Totalnál történt robbanásnak

FMH - Robbanás történt szerdán délután a Total olajipari vállalat egyik vegyi üzemében a kelet-franciaországi Carling-ban: legalább ketten meghaltak és öten megsérültek, de elképzelhető, hogy több embert maguk alá temettek a romok - közölte a helyi prefektúra.

feol.hu

A valamivel délután 3 óra után bekövetkezett robbanás okai egyelőre nem ismeretesek. A prefektúra közlése szerint nem ütött ki tűz, és gáz sem szivárgott ki az üzemből a katasztrófát követően. A Total párizsi székhelye szerint baleset történt. 
A tűzoltók és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre.
A robbanás a carling-i gyár kettes számú finomítójában következett be, amely évente 250 ezer tonna etilént állít elő az Arkema csoport műanyagipari leányvállalata számára. 
A France Info francia hírrádió helyszíni tudósítása szerint a robbanást húsz kilométeres körzetben lehetett hallani, és egy pillanatra lángok csaptak fel az üzem felett. A detonáció nyomán fekete füst lepte el a környéket. 

A robbanás ereje száz méteres körzetben elsodorta az üzem területén tartózkodókat: ketten meghaltak, öten megsérültek, közülük hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Valamennyien a vegyi üzem alkalmazottai.    
Az üzemben dolgozó munkások beszámolója szerint a poliszterént gyártó finomítót szerdán délután akarták újraindítani, miután a régióban uralkodó heves viharok miatt keddre virradóra le kellett állítani a termelést. Egyes feltételezések szerint az újraindításkor berobbanhatott a kemencében korábbról megmaradt gáz, és ez okozta a balesetet. 
A tűzoltók jelenleg is folytatják a romok alá szorulthatott emberek keresését. Az áldozatok és a sérültek hozzátartozóival pszichológusok foglalkoznak. Christian Estrosi ipari miniszter jelezte: még a nap folyamán a helyszínre látogat.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!