Külföld

2010.10.01. 04:58

Katonák szabadították ki az ecuadori államfőt a zendülő rendőrök fogságából

Katonák szabadították ki a zendülő rendőrök által körülzárt quitói kórházból Rafael Correa ecuadori államfőt - jelentette helyi idő szerint csütörtök este az ecuadori média.

MTI

 A híradások szerint Correa páncélozott gépkocsival, gázálarcban hagyta el a kórházat.
A katonák előzőleg áttörték a rendőrkordont, behatoltak a kórházba, ahonnan a zendülő rendőrök több mint 12 órán át nem engedték ki az államfőt. A roham során puskaropogás hallatszott, s egyes hírek szerint a tűzharc azután sem ért véget, hogy a katonák elszállították az államfőt.
Kiszabadulása után Correa az elnöki palota erkélyéről beszédet mondott az őt éljenző tömeg előtt. Arról beszélt, hogy a csütörtöki nap "a mély gyász napja volt" az ország számára. Hozzátette, hogy a katonák és a rendőrök tűzharcában egy rendőr életét vesztette, és - mint mondta - amikor erről értesült, zokogott fájdalmában.
Az ecuadori rendőrök egyes jutalmak tervezett megvonása, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbítása ellen lázadtak fel csütörtökön. Rafael Correa elnök felkereste az egyik fővárosi ezred laktanyáját, ahol a zendülőkkel éles vitába keveredett. Könnygázgránátot dobtak rá, ezért füstmérgezés tüneteivel a quitói katonai kórházba kellett őt szállítani. Időközben a zendülő rendőrök körülzárták a kórházat, és egész nap nem engedték ki onnan az államfőt, aki viszont nem volt hajlandó tárgyalni fogvatartóival.
A kórháznál összesereglett Correa mintegy négyezer támogatója, s megpróbálták kiszabadítani őt. Megkísérelték áttörni a katonai kórház köré vont rendőrgyűrűt, de a zendülők könnygázt vetettek be ellenük, és gumilövedékekkel lőtték őket.Miguel Carvajal belügyminiszter közölte, hogy az összetűzésben két ember életét vesztette, harminchét megsebesült. A helyi média szerint a zavargások során megsebesült az ecuadori külügyminiszter is. A vöröskereszt szerint több mint ötven embert szállítottak kórházba a könnygáz okozta füstmérgezéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!