Külföld

2008.11.11. 16:27

Katasztrofális a helyzet Kongóban

<b>Kongó</b> - A hutu kormánycsapatok és a többségében tuszikból álló lázadók gazdasági okokból irtják egymást Kongóban. Etnikai és gazdasági tisztogatás, menekülthullám és járványveszély egyszerre sújtja a kongóiakat.

nincs nev

Az augusztus 28. óta Kongó keleti részén tartó harcok miatt 250 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. A televíziós híradásokban brutális képsorok mutatják, milyen nehézségekbe ütközik a "rend" fenntartása az éhező tízezreket összezsúfoló menekülttáborokban - írja a Hírszerző. 

Kongó keleti részén több fontos város a tuszikból álló, Laurent Nkunda vezette "lázadó" CNDP kezére került, miután elüldözték  a kormánycsapatokat. A lázadók és a kormányhűek is civileket gyilkolnak a csatározásaikban.  A közép-afrikai ország keleti felében pusztító konfliktust etnikai szembenállás is súlyosbítja, ám az erőszak mögött az a harc áll, amelyet különböző lázadószervezetek vívnak egymással a térség értékes ásványkincseinek kitermeléséért és eladásáért.

Közben kitört a kolera, az emberek éheznek, a segélyszervezetek próbálnak javítani a helyzeten, ám ők is a bekerített városokban rekedtek. Az Európai Unió külügyminiszterei aggódtak hétfőn a kongói helyzet romlása miatt, de nem döntöttek katonák odavezényléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!