Külföld

2009.12.12. 06:03

Karácsonyi felmérés: értelmét veszítette az ünnep

Karácsony táján kevesebb idő jut a családra, egyre több a veszekedés, és összességében véve az egész ünnep értelmét veszítette - derült ki az Egészséges Ausztria Alapítvány közvélemény-kutatásából.

MTI

A reprezentatív online felmérésen összesen 502-en vettek részt: 78 százalékuk gondolja úgy, hogy az ünnep elveszítette lényegét, a vásárlás és a fogyasztás vették át a fő szerepet ebben az időszakban. Azoknak a száma pedig, akik a karácsonyi kavalkád elől inkább valamilyen üdülőhelyre menekülnének, 2004 óta 18-ról 38 százalékra emelkedett.
   
A válaszolóknak csupán 23 százaléka éli meg az adventet az év legnyugodtabb és legcsendesebb időszakaként - 2004-ben még 51 százalék érzett így.
   
A megkérdezettek 91 százaléka gondolja úgy, hogy az évnek ebben a szakaszában nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a családi összetartásra. 85 százalék szerint a baráti és ismerősi kapcsolatokra kellene még jobban odafigyelni.
   
A kutatásban részt vevők 18 százaléka szerint azonban gyakoribbak a családi viták az ünnepnapokon, 41 százalékuknak pedig egyenesen "az idegeire mennek a családi látogatások". Ezek a számok az öt évvel korábbi felméréshez képest 8-9 százalékkal emelkedtek.
   
A résztvevőket arról is kérdezték, mit kérnének, ha teljesítené egy kívánságukat a "Jézuska": a válaszolók 23 százaléka anyagi, 71 százaléka pedig pénzzel nem megvásárolható dolgot kérne. Legtöbben - 30 százalék - egészséget kérne magának, de a béke, a boldogság, az elégedettség és a harmónia is a kívánságlisták előkelő helyén végzett. Az anyagi dolgok kívánságai között leggyakrabban a több pénz, a lottónyeremény és az "anyagi függetlenség" álltak.
   
Azoknak az aránya, akik karácsony táján túl sokat és túl egészségtelenül táplálkoznak, az elmúlt öt évben 9 százalékponttal 49 százalékra süllyedt. Ennek ellenére nem töltik sokkal egészségesebben az ünnepeket az emberek. Míg 2004-ben még 53 százalék vallott úgy, hogy ezekben a napokban testmozgásra is szentel az idejéből, idén ez a szám 32 százalékra csökkent.
   
Azok száma pedig, akik karácsonykor túl sok alkoholt isznak, 11-ről 18 százalékra növekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!