Külföld

2011.02.21. 11:39

Jelképesen is újraavatják a restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot

Jelképes avatóünnepséget szerveznek az erdélyi magyar történelmi egyházak és mintegy húsz erdélyi civil szervezet a kolozsvári Mátyás király szoborcsoportnál, mivel a nemrég restaurált emlékmű hivatalos ünnepi újraavatására csak április elején kerül sor - adta hírül a romániai magyar sajtó.

MTI

A kolozsvári Krónika és Szabadság, valamint a bukaresti Új Magyar Szó című napilapok beszámoltak arról, hogy mintegy húsz erdélyi magyar civil szervezet, az erdélyi magyar történelmi egyházak, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetei "csendes" ünnepséget szerveznek szerdán, Mátyás király születésének 568. évfordulója alkalmából, megkoszorúzva a tavaly év végén restaurált, csaknem száztíz éves szoborcsoportot.
"Legyen ez a gesztusunk, csendes ünnepségünk egyszersmind önbecsülésünknek és abbéli örömünknek is a kifejezője, hogy végre befejeződtek (három hónappal ezelőtt) és minőségükben is kielégítőek a szoborfelújítási munkálatok” – olvasható a szervezők által közzé tett felhívásban. A szervezők arra kérik a romániai magyarságot, a résztvevőket, „szívükben, lelkükben vegyék át, avassák fel újra” a magukénak vallott Fadrusz János-alkotást.
A magyar és a román állam által közösen restaurált szobor hivatalos újraavatására április 2-án vagy 3-án kerül sor, mivel a román kulturális minisztérium és a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériuma abban egyezett meg, hogy a hivatalos ünnepséget április első hétvégéjén tartják meg. Ezt pénteken közölte az MTI-vel a magyar szaktárca. A kolozsvári ünnepségen Réthelyi Miklós miniszter is részt vesz.
A Kelemen Hunor által vezetett román kulturális tárca korábban január 22-ét, majd február 23-át javasolta az ünnepség időpontjaként, de a magyar szaktárca egyiket sem tartotta megfelelőnek. Szőcs Géza kulturális államtitkár úgy nyilatkozott, hogy az avatóünnepséget a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) február 26-27-én sorra kerülő kongresszusa után kellene megtartani, hogy Kelemen Hunor ne használja fel kampánycélokra az eseményt. Kelemen ugyanis az egyik jelölt, aki megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét a magyar szervezet február végi kongresszusán.
Mintegy két tucatnyi kolozsvári lakos már újraavatta jelképesen január 20-án villámcsődület keretében a november végétől az erdélyi város főterén ismét teljes pompájában látható restaurált szoborcsoportot. Ők a hivatalos avatóünnepség időpontja kapcsán kialakult politikai vita miatt tiltakoztak akciójukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!