Külföld

2009.07.07. 12:30

Jéghegy a Szajnán

Párizs - A G8-as csúcstalálkozót megelőző napon a Greenpeace aktivistái egy „életnagyságú” jéghegyet engednek a Szajna párizsi szakaszára, hogy ezzel hívják fel a francia elnök és más országok vezetőinek figyelmét az éghajlatváltozásra.

feol.hu

A G8-as csúcstalálkozót megelőző napon, kedden a Greenpeace aktivistái egy „életnagyságú” jéghegyet engednek a Szajna Párizsi szakaszára, hogy ezzel hívják fel a francia elnök és más országok vezetőinek figyelmét az éghajlatváltozásra. 

A mesterséges jéghegy egy 16 méret magas, 12-szer 22 méter alapterületű úszó szoboróriás, mely az Eiffel-toronytól nem messze testesíti meg a klíma-változás miatt bekövetkező rendellenességek hatását. A jéghegy talapzatán a szervezet búvárai a következő feliratot helyezték el: „Sarkozy: a klíma vezetőt keres”. Ezzel igyekeznek felhívni Sárközy figyelmét arra, hogy ha már magát a klímaváltozás elleni küzdelem harcosának nevezi, bizonyítsa ezt azzal is, hogy felszólal a konferencián éghajlatunk védelmében. 

A Greenpeace célja, hogy az olaszországi G8 csúcson végre konkrét intézkedéseket is fogalmazzanak meg. A zöld szervezet igazgatója, Pascal Husting szerint, mivel Barack Obama bizonyította hozzá nem értését, ez utóbbi Európa feladata marad. Husting úgy fogalmazott, míg az Unió a határértékek alatt marad, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország és Japán kötelességét megtagadva továbbra sem csökkenti kellőképpen az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását, a fejlődő országok „legelső áldozatai, és legutolsó felelősei” a klímaváltozásnak. 

A globális felmelegedés kérdése egyébként csütörtökön kerül sorra az olaszországi L'Aquilában tartandó G8 találkozón.

Forrás: Le Monde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!