Külföld

2009.05.21. 10:53

Izrael lerombolt egy ciszjordániai zsidó telepet

Leromboltak az izraeli biztonsági erők egy kis zsidó vadtelepet Ciszjordániában csütörtökön, néhány nappal azután, hogy Barack Obama amerikai elnök a telepépítések leállítására ösztökélte a Washingtonba látogató Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.

feol.hu

Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő közölte, hogy katonák és rendőrök eltávolították a telepeseket, akik hét fémbarakkban laktak a Maoz-Eszter nevű vadtelepen, egy domb tetején. A barakkokat is elvitték. Heves ellenállás nem volt, és őrizetbe vételre sem volt szükség - mondta a szóvivő.
Izrael évek óta ígéri, hogy megszünteti az illegálisan létesített vadtelepeket, de eddig nem sokat tett ellenük. A rendőrség szerint legkevesebb száz ilyen telep áll Ciszjordániában a kormány által engedélyezett 121 telepen kívül.
Szerdai sajtójelentések szerint Ehud Barak védelmi miniszter telepesvezetőkkel tárgyalt Tel-Avivban, és figyelmeztette őket, hogy szükség esetén erővel is kiürítik a Jordán folyó nyugati partján épült vadtelepeket. A Munkapárt elnöke hangsúlyozta, hogy párbeszédre törekszenek a hatósági jóváhagyás nélküli telepek kiürítéséről, de ha ez nem jár sikerrel, erőhöz kell folyamodniuk.
A miniszter hangoztatta, hogy nem amerikai nyomásra teszi ezt, hanem azért, mert Izrael jogállam.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!