Külföld

2009.05.20. 11:41

Izrael leállítja a kő- és kavicsbányák bővítését a megszállt Ciszjordániában

Nem nyílhat új izraeli kő-, illetve kavicsbánya a túlnyomórészt palesztinok lakta, megszállt Ciszjordániában - közölte szerdán a jeruzsálemi igazságügy-minisztérium.

feol.hu

A Jes Din izraeli emberi jogi szervezet nyújtott be keresetet e témában egy izraeli bíróságon, hogy megvédje a ciszjordániai palesztinok érdekeit.
Mint kifejtették, jogsértő az a gyakorlat, hogy izraeli kőfejtők és kavicsbányák működnek a Jordán folyó nyugati partján, és a kitermelt építőanyagot Izraelbe szállítják, vagy zsidó telepek bővítéséhez használják föl, miközben ezeknek a telepeknek a léte eleve a nemzetközi jogba ütközik.
Az igazságügy-minisztérium tájékoztatása szerint az izraeli kormány befagyasztja az újabb kőfejtők megnyitását célzó, folyamatban lévő eljárásokat, s nem ad engedélyt a már meglévő bányák bővítésére. Nem tesznek eleget ugyanakkor annak a keresetben foglalt követelésnek, hogy rendeljék el az összes működő izraeli kőfejtő és kavicsbánya leállítását Ciszjordániában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!