Külföld

2009.01.26. 20:55

Iszlamista lázadók foglalták el a szomáliai parlament székhelyét

<b>Szomália</b> - Az iszlamista lázadók nem sokkal azután vették át a hatalmat Baidoában, hogy a kormányt támogató etióp csapatok elhagyták a várost.

nincs nev

Etiópia a hétvégén vonta ki csapatait a megosztott Szomáliából, az utolsó katona hétfő reggel hagyta el az országot. Néhány órával ezután a fegyveres iszlamisták katonai járművei két különböző irányból vonultak be Baidoába, ami az ország törékeny kormányának egyik utolsó erőssége volt - közölte az Origo. 

A szomáliai parlament tagjai a bizonytalan helyzet miatt hétfőn a szomszédos Dzsibutiban üléseztek. Békés megoldást akarnak, ezért azt vitatják, hogy miként lehetne bevonni a mérsékelt iszlamistákat egy új kormányzatba, és jelenleg is folynak a tárgyalások az iszlamista milíciák és a kormány képviselői között. 

Az országot elhagyó etióp hadsereg még 2006 végén avatkozott be hivatalosan a szomáliai átmeneti kormány oldalán, hogy segítsen az iszlamista lázadók elűzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!