Külföld

2010.02.03. 10:49

Iskolások is meghaltak egy pakisztáni robbantásban

FMH - Négy külföldi segélymunkás, három pakisztáni iskolás és egy járókelő vesztette életét egy pakisztáni pokolgépes merényletben, amelyet egy leányiskola avatóünnepségén követtek el szerdán, az ország észak-nyugati részén.

MTI

A hatóságok szerint összesen mintegy hetven sebesültje van a távirányítással végrehajtott robbantásnak. A terrorcselekményt Alsó-Dir körzetében követték el, a Szvat-völgy közelében, amelyet pedig a hadsereg nagyjából már megtisztított a tálib lázadóktól.
A külföldiek konvojban érkeztek az alsó-diri lányiskola felavatására, pakisztáni újságírók és jelentős biztonsági erők kíséretében. Mumtaz Zarin körzeti rendőrfőnök közlése szerint a segélymunkások egy civil szervezet alkalmazottai voltak. A számos sebesült között négy pakisztáni újságíró és hét iskolás is van.
Egy másik rendőrségi tisztviselő elmondása szerint az iskola teteje beomlott, és néhányan még lehetnek a romok alatt.
Az első hírek egyébként még külföldi újságírók haláláról szóltak. A külföldi áldozatok nemzetisége egyelőre nem ismeretes. A merényletet eddig senki sem vállalta magára, de a - többnyire öngyilkos - akciók nagy részét a pakisztáni tálibok követik el.
Ugyancsak Alsó-Dir körzetében hatan meghaltak, köztük három amerikai katona szerdán a konvojuk elleni robbantásos merényletben - közölték pakisztáni biztonsági tisztségviselők, nevük említése nélkül. Az amerikaiak a térségbeli biztonsági erők, köztük határőrök kiképzésében vettek részt.
A biztonsági erők tagjai, lányiskolák és külföldiek gyakori célpontjai a tálibok és más iszlamisták támadásainak Pakisztánban. Az erőszakhullámban két és fél év alatt már mintegy háromezer ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!