Külföld

2010.08.18. 10:12

Iskolákat zárnak be Kovászna megyében

Három tanintézményt kell bezárni a gyermeklétszám csökkenése miatt az idén a székelyföldi Kovászna megyében.

MTI

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak nyilatkozva Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő elmondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy a megye minden településén működjön legalább egy óvoda és egy általános iskola. Az oktatási szakember ugyanakkor elismerte, hogy egy település esetében még ezt a minimális célt sem tudják teljesíteni. Ugyanakkor hozzátette, hogy az iskola átszervezésének kezdeményezője minden esetben a helyi önkormányzat illetve a tanintézmény vezetősége.
Az iskolabezárásokról Keresztély Irma elmondta, hogy az idén megszűntetik az uzonfüzesi, lisznyói és csernátoni általános iskolát. Utóbbi esetében a település központjában már működik a felszámolt régi helyett egy új, korszerű iskola. A diákokat minden esetben kisbuszokkal viszik a községközpontokba vagy a legközelebbi településre.
A 2010-2011-es tanévben Kovászna megyében 332 oktatási intézmény kezdi meg működését, amelyből 55 román, 201 magyar és 76 vegyes tannyelvű. Ezekben ugyan szeptember 13-án beindul a tanítás, de nem mindegyik kap egészségügyi engedélyt. A főtanfelügyelő úgy véli, biztosan nem kap majd engedélyt a bölöni óvoda, a helyi elemi és középiskolák, mivel nem sikerült befejezni az ezeknek otthont adó új épület építését.
 Engedély nélkül indul majd az esztelneki iskola is, Miklósváron, Szacsván, Imecsfalván és Kurtapatakon pedig sem az óvoda, sem az iskola nem kap működési engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!