Külföld

2011.07.01. 16:11

Heves harcok Tripolitól délre, Kadhafi már tárgyalna

Rakétazáport zúdított pénteken Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hadereje az arab ország fővárosától délre az előrenyomuló lázadókra, akik kénytelenek voltak visszavonulni. Közben a diktátor-ezredes lánya úgy nyilatkozott a francia közszolgálati tv-nek, a kormány kész egyezséget kötni a lázadókkal.

MTI

A felkelők öt napja érték el a Tripolitól alig 80 kilométerre délre fekvő Bir el-Gánám kisváros szélét. Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban.
A lázadók a kisvárosnál magasodó hegygerincen gyülekeztek, és támadásra készültek, amikor Kadhafi hadereje orosz gyártmányú Grad rakéták özönét zúdította rájuk. Emiatt kénytelenek voltak visszavonulni délnyugatnak egészen a 30 kilométerre lévő Bir-Ajjádig, ahonnan a múlt héten az offenzívát elindították.
Közben Kadhafi jogász végzettségű lánya, Ajsa azt mondta a France 2 közszolgálati tv-nek adott, csütörtökön késő este sugárzott interjúban, hogy a líbiai vezető és kormánya kész egyezséget kötni a lázadókkal. "Be kellene szüntetni a líbiaiak vérének ontását. Ennek érdekében készek vagyunk akár az ördöggel is szövetségre lépni" - mondta a Kadhafi-leány, aki nem visel hivatalos tisztséget a líbiai kormányban.
A Londonban megjelenő As-Sark al-Auszat című arab nyelvű napilap névtelen forrásokra hivatkozva arról írt pénteki számában, hogy Kadhafi képviselői a tunéziai Dzserba szigetén tárgyaltak francia és brit illetékesekkel. Az újság forrásai szerint Kadhafi kész lemondani, ha elkerülheti a felelősségre vonást, és biztonságban élhet szülővárosában, a Földközi-tenger partján fekvő Szirtben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!