Külföld

2012.05.21. 08:43

Halálos összecsapások Bejrútban

Bejrút - Bejrútban a szíriai rezsimet támogató és a közel-keleti arab országban zajló népfelkeléssel rokonszenvező pártok tagjai csaptak össze vasárnap éjszaka; az összetűzésnek legkevesebb két halottja és 18 sebesültje van - jelentette a libanoni nemzeti hírügynökség.

MTI

Az összecsapás azután robbant ki, hogy libanoni katonák vasárnap lelőtték a szíriai ellenzéket támogató helyi szunniták egyik vallási vezetőjét, aki kocsijával megállás nélkül akart áthajtani egy katonai ellenőrzőponton.
   
Az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat Libanonban, ahol napok óta amúgy is rendkívül feszült a helyzet az egymással szemben álló felekezetek közötti összetűzések miatt. A frontvonal egyik oldalán a szunnita többségű Jövő Mozgalom állt, élén Szaíd Harírival, a damaszkuszi vezetéssel szemben ellenséges libanoni ellenzék vezérével, a másikon egy szintén szunnita, de Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogató párt.
   
A múlt héten Tripoli észak-libanoni kikötővárosban dúltak heves harcok a kormányerők és szunnita fegyveresek között, tíz halottal. 2008-ban Bejrútban és országszerte dúltak harcok a Jövő Mozgalom és a - Damaszkusszal szövetséges - radikális síita Hezbollah mozgalom hívei között, mintegy száz ember halálát okozva.
   
Libanonban 2005-ig szíriai csapatok állomásoztak, akkor Rafík Haríri exkormányfő meggyilkolásáért a közvélemény és a külvilág is Damaszkuszt tette felelőssé, s a nyomás hatására Szíria elhagyta az országot
   
Szíriában az alavita felekezethez tartozó Aszad elleni lázadást a többségi szunniták vezetik, akiket a libanoni szunniták is támogatnak. Utóbbiak közül sokan úgy vélik, hogy a libanoni kormányhadsereg a szíriai rezsim pártján áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!