Külföld

2011.06.12. 07:15

Hackertámadás érte az IMF-et

Washington - Egy hírügynökség szerint a hackerek "vélhetően egy külföldi kormányhoz köthetők".

MTI

Hackertámadás érte a közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítógépes rendszerét - erősítette meg szombaton a pénzintézet szóvivője.

David Hawley csak annyit árult el, hogy valóban kalóztámadás érte a számítógépeket, de minden rendben működik. Hozzátette, hogy vizsgálják a történteket, de részletekkel nem szolgálat.

Ezt megelőzően a Bloomberg szellőztette meg, hogy az IMF számítógépes rendszerét hackerek támadták meg, akik "vélhetően egy külföldi kormányhoz köthetők". A hírügynökség úgy tudja, hogy az IMF elektronikus levelezését és más dokumentumokat érte kár. A támadás még a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezérigazgató letartóztatása, vagyis május 14-e előtt történt.

A kalóztámadás komolyságára utal, hogy "testvérintézet", a Világbank elővigyázatosságból megszakította internetes kapcsolatát az IMF-el. Tom Kellerman számítógépes szakértő - aki jól ismeri mindkét pénzintézet computeres hálózatát - azt mondta, hogy a kibertámadás elkövetői olyan programot akartak elhelyezni az IMF rendszerében, amely egyfajta "belső digitális jelenlétet" biztosított volna számukra. Ezzel betekintést nyerhettek volna nem nyilvános gazdasági adatokba. Megfogalmazása szerint "célzott támadás" történt, s ehhez kifejlesztettek egy kódot, amelyet ráeresztettek az IMF rendszerére.

A The New York Times című amerikai napilap úgy tudja, hogy az IMF-et az elmúlt hónapokban súlyos és körmönfont támadások érték, s erről szerdán szerzett tudomást a pénzintézet igazgatóbizottsága. A történtekről nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

April Cunningham, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is nyomoz a hackertámadások ügyében.

Az elmúlt hónapokban több fontos nemzetközi intézet és nagyvállalat vált számítógépes kalózok célpontjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!