Külföld

2009.08.27. 11:50

Háborús bűn: kétszáz horvátot és bosnyákot mészároltak le

Őrizetbe vett a boszniai rendőrség csütörtökön két szerb nemzetiségű férfit, köztük egy rendőrtisztet, mert a boszniai háború kezdetén gyaníthatóan részt vettek mintegy kétszáz horvát és bosnyák lemészárlásában - jelentette be a főügyészség.

feol.hu

Petar Civcic rendőrtisztet és Branko Topola volt rendőrt azért fogták el, mert a vádhatóság szerint az 1992-1995 közötti boszniai háború kezdetén, 1992 augusztusában másokkal együtt részt vettek az ország középső részén, a Vlasic hegységben található Koricanske Stijene mellett véghez vitt mészárlásban.
Az áldozatok az északnyugat-boszniai Prijedor térségében, "nem szerbek" számára létesített fogolytáborokból kerültek ki. Őreik azt ígérték nekik, hogy fogolycsere keretében visszanyerik szabadságukat, de ehelyett buszokra ültették és elszállították őket egy szakadék szélére, ahol felsorakoztatták és agyonlőtték őket. A vérengzést tucatnyian túlélték, magukat levetve a szikláról.
A mészárlás része volt a boszniai szerbek "etnikai tisztogatásának", a nem szerb nemzetiségűek módszeres elüldözésének és legyilkolásának.
A hágai Nemzetközi Törvényszék 2004-ben egy volt boszniai szerb rendőrt már hosszú börtönbüntetésre ítélt a Koricanske Stijene-i vérengzés miatt, a boszniai igazságszolgáltatás pedig jelenleg nyolc másik egykori boszniai szerb rendőr ellen folytat eljárást ugyanebben az ügyben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!