Külföld

2012.02.23. 09:01

Gyermekáldás a királyi családban

Egészséges kislányt hozott a világra csütörtökre virradóra Viktória királyi hercegnő, svéd trónörökös - közölte az asszony férje, Daniel herceg.

MTI/AP/AFP/dpa

A 38 éves herceg szerint a kislány, aki édesanyja után a második a trónöröklési sorban, 4 óra 26 perckor jött a világra a Karolinska Egyetemi Kórházban. Hossza 51 centiméter, és 3280 grammot nyom. A 34 éves édesanya és elsőszülött lánya egyaránt jól van.

 

 

Svédországban 1980-ban módosították az alkotmányt, három évvel Viktória hercegnő születése után, lehetővé téve, hogy a legidősebb királyi utód örökölhesse a trónt, függetlenül nemétől. Addig a nők ki voltak zárva a trónöröklésből.

A kislány nevét egyelőre nem árulták el. XVI. Károly Gusztáv király csak a kormánnyal való találkozója után, pénteken vagy szombaton fogja azt nyilvánosságra hozni.

A trónöröklési sorrendben Viktória hercegnő követi a trónon 65 éves apját, aki 1973 óta uralkodik. Viktória és Daniel herceg 2002 óta vannak együtt, a polgári származású férj korábban a hercegnő fitness-edzője volt. 2010 júniusában keltek egybe, s tavaly augusztusban jelentették be, hogy Viktória gyermeket vár.

A kis hercegnő születése remények szerint hozzájárul a svéd királyi ház arculatának javításához, miután az elmúlt évben a lapok címoldalaira került, hogy az uralkodó állítólag rendszeresen látogatott rossz hírű éjszakai klubokat, és házasságon kívüli afférja is volt. Tovább rontotta a királyi család hírnevét, hogy Szilvia királyné védelmébe vette német apjának a náci időkben kifejtett üzleti és politikai aktivitását. A 68 éves királyné legidősebb lánya, Viktória ellenben Svédországban és Németországban is közkedveltségnek örvend.

Akárcsak a szomszédos skandináv országokban, a svéd uralkodónak is csupán jelképes hatalma van, az ország államfőjeként jórészt protokolláris szerepet tölt be. Egyik legfontosabb feladata a Nobel-díjak átadása az évenként decemberben megrendezett ünnepélyes ceremónián.

A svéd monarchiának több mint 1000 éves, a viking korra visszanyúló hagyományai vannak, de a jelenlegi dinasztiát csak 1810-ben alapították, amikor Napóleon egyik tábornokát, Jean Baptiste Bernadotte-ot, ültette a svéd és norvég trónra. Bernadotte 1818-ban XIV. Károly János néven kezdte meg uralkodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!