Külföld

2011.08.08. 13:52

G7 - Biztos befektetés a dollár és az állampaíprok

Nem rendült meg a piaci bizalom az amerikai dollár és az amerikai államkötvények iránt, amelyek továbbra is vonzóak és biztos befektetési eszközt jelentenek az Egyesült Államok adósosztályzatának rontása ellenére is - jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatóján a japán pénzügyminiszter a hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek videotanácskozása után.

MTI

Az országcsoport nevében nyilatkozva Noda Josihiko bejelentette, hogy a G7-ek "folytatják a küzdelmet a globális pénzügyi rendszert megingató folyamatok ellen".

A videotanácskozás után kiadott állásfoglalásban a G7-ek leszögezik, hogy elkötelezettek az összehangolt intézkedéseket megtétele iránt ott, ahol erre szükség van, hogy szavatolják a likviditást, elősegítsék a pénzpiacok működését, a pénzügyi stabilitást és a gazdasági növekedést.

"Az elkövetkező hetekben szoros kapcsolatot tartunk fenn egymással, és szükség szerint együttműködünk, készek vagyunk lépéseket tenni a pénzpiacok stabilitásának és likviditásának biztosítása érdekében" - olvasható a közleményben.

A G7-ek szerint a túlzott kilengések és a kusza árfolyammozgások a devizapiacokon kedvezőtlen hatással vannak a gazdasági és pénzügyi stabilitásra, ezért a csoport országai egymással szorosan konzultálva fognak határozni arról, hogy milyen intézkedéseket kell foganatosítani a jelenség megakadályozása érdekében.

A G7-ek támogatásukról biztosították az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló kongresszusi egyezséget, az újabb görög mentőcsomagot, s hozzátették, hogy az olasz és a spanyol gazdasággal kapcsolatos növekvő aggodalmak alaptalanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!