Külföld

2011.07.19. 11:54

Francia yachtot foglaltak el izraeli kommandósok

Az izraeli haditengerészet kommandósai kedden hatalmukba kerítették azt a francia jachtot, amely megpróbálta a Gázai övezet előtti vizeken áttörni az izraeli blokádot.

MTI

Ezt megelőzően négy hadihajó fogta közre a Dignité-Al-Karama (Méltóság) nevű jachtot, amelyen 16 palesztinbarát aktivista tartózkodik. Az izraeli hatóságok figyelmeztették a jacht utasait, hogy ha nem engedelmeskednek, el fogják foglalni a hajót.

A kommandósok nem ütköztek ellenállásba, egy izraeli katonai szóvivő közlése szerint az akció simán zajlott le. A jacht Gázába tartott, tiltakozásul a palesztinok lakta terület izraeli zárlata ellen.

Az izraeli hatóságok felszólították, hogy változtasson útirányt, és fusson be Asdód dél-izraeli kikötőbe. A Dignité-Al-Karama utasai nem engedelmeskedtek az állítólag többször is elhangzó felszólításnak, ezért Benni Ganc izraeli vezérkari főnök kiadta a parancsot a hajó feltartóztatására. Az izraeli hadsereg közleménye szerint elkerülhetetlenné vált a jacht elfogása, amelyet Asdódba kísérnek.

A francia hajó vasárnap futott ki a török partoknál fekvő apró görög szigetről, Kasztelorizóról. A fedélzetén francia, kanadai, svéd, görög állampolgárok és a Háárec izraeli napilap, valamint a katari al-Dzsazíra hírtévé újságírói tartózkodnak. Hivatalos úti célja az egyiptomi Alexandria volt, valójában azonban a szervezők közlése szerint a Gázai övezetbe akart eljutni, hogy megtörje az izraeli blokádot.

Tavaly kilenc török palesztinbarát aktivista meghalt, miután izraeli katonák elfoglalták egy Gázába tartó török segélyhajó fedélzetét. Izrael akkor figyelmeztetett, hogy a jövőben meghiúsítanak az izraeli blokád feltörését célzó minden kísérletet. Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy segélyszállítmányok címén voltaképpen fegyvereket juttatnak el a Gázát uraló Hamász palesztin radikális szervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!