Külföld

2010.08.24. 15:05

Finnországban átmenetileg felfüggesztik a H1N1 elleni egyik oltóanyag használatát

Finnországban átmenetileg felfüggesztik a H1N1 vírus által okozott új típusú influenza elleni egyik oltóanyag, a Pandemrix használatát, mivel úgy találták, hogy az esetleg narkolepsziát (alvászavart) idézhet elő a gyermekeknél - derült ki a finn egészségügyi hatóság (THL) kedden kiadott közleményéből.

MTI

A GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalat által gyártott védőoltás alkalmazásának ideiglenes szüneteltetését azért javasolják, mert idén Finnországban szokatlanul nagy számban, összesen 15 gyermeknél állapítottak meg narkolepsziát, akik valamennyien megkapták a szóban forgó oltóanyagot. Hat esetben időbeli összefüggést is ki tudtak mutatni a védőoltás beadása és az alvászavar tüneteinek megjelenése között.
A szomszédos Svédországban augusztusig hat hasonló esetet regisztráltak.
A Pandemrix-oltóanyagot már mintegy 90 millió embernek adták be világszerte a H1N1 vírus okozta fertőzés elleni védekezés céljából.
A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalatának az új típusú influenza elleni készítményét egyébként tavaly óta már Ausztriában sem alkalmazzák, mivel használatakor különböző komplikációk léptek fel kisgyermekeknél.
A narkolepszia az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara. Legfőbb jellemzője az állandó fáradtság és álmosság érzés leküzdhetetlen nappali alvásrohamokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!