Külföld

2009.09.04. 11:02

Feszült a helyzet Urumcsiban, újabb tüntetések

FMH - A rendőrség könnygázgránátokkal oszlatott fel egy tüntetést, pénteken már a második tiltakozó megmozdulást az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) székhelyén, Urumcsiban.

feol.hu

A tiltakozás a város központjában volt, nem messze a csütörtöki tiltakozások helyszínétől. Korábban a rendőrség közel egyórás küzdelemben feloszlatott egy másik, mintegy ezer embert számláló tüntetést is. Itt a helyzet akkor vált feszültté, amikor a rendőrök megpróbáltak elvezetni egy tüntetőt. A tömeg ekkor azt kezdte skandálni, hogy engedjék szabadon társukat. Később a tiltakozók műanyag palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik nyomban erősítést kaptak. A rendőrség járművekre szerelt hangosbeszélőkön szólította fel az embereket, hogy térjenek haza, ezzel is segítve a helyzet normalizálását. 
Rendőrök vannak a város minden negyedében, amelyek közül néhányat lezártak. Zárva tartottak az iskolák is Urumcsiban. 
Előző nap több ezer (Kínában a többséget alkotó) han - vagyis kínai - nemzetiségű lakos tüntetett. Azt vetették a regionális kormány szemére, hogy romlott közbiztonság. Követelték a mintegy kétszáz halálos áldozattal járó július eleji zavargások résztvevőinek felelősségre vonását, valamint a Kínai Kommunista Párt hszincsiangi vezetőjének, Vang Le-csüan (Wang Lequan) távozását.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!