Külföld

2012.04.05. 08:25

Felrobbant egy olajvezeték Törökországban

Robbanások és tűz miat elzártak Törökországban egy Irakból a Földközi-tenger térségébe olajat szállító csővezetéket - közölték csütörtökön török tisztviselők.

MTI/AP/Reuters

A délkelet-törökországi Idil városának környékén bekövetkezett robbanások miatt lángra kapott a vezeték, ezért a hatóságok csütörtök hajnalban kénytelenek voltak leállítani az olaj áramlását - mondta egy, a kormányzati előírásoknak megfelelően névtelenül nyilatkozó tisztviselő.

Az iraki Kirkukot a törökországi Ceyhan kikötőjével összekötő vezetéken jut el az iraki nyersolajexport egynegyede - átlagosan napi félmillió hordó - a Földközi-tenger partjára.

A tüzet egyes források szerint már eloltották, míg más források szerint a tűzoltók még küzdenek a lángokkal. A Kirkuk és Ceyhan közti olajszállítás továbbra is biztosított egy párhuzamos vezetéken.

Török tisztviselők szerint három, közel egy időben bekövetkezett robbanás történt a vezeték mentén. Nem kizárható, hogy az eset a régióban tevékenykedő kurd szeparatisták szabotázsakciója. Ők korábban már többször hajtottak végre ilyen akciókat olajvezetékek ellen.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a megsérült vezetéken mikor indulhat újra az olaj szállítása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!