Külföld

2009.05.15. 07:38

Feloldották a kijárási tilalmat a pakisztáni Szvat-völgyben

A pakisztáni hatóságok ideiglenesen feloldották péntek reggeltől kora délutánig a kijárási tilalmat az ország északnyugati részén lévő Szvat-völgyben, hogy még a maradék több ezer helyi lakos is el tudjon menekülni a hadsereg és a tálib lázadók közötti harcok elől.

feol.hu

A kormányhadsereg a múlt héten átfogó támadást indított a tálibok ellen, hogy megállítsa befolyásuk növekedését és terjeszkedésüket a főváros felé, mert ezek a fejlemények aggodalmat váltottak ki az atomfegyverrel rendelkező Pakisztán nyugati szövetségeseiből.
A lakosoknak helyi idő szerint reggel hat és délután 14 óra (közép-európai idő szerint délelőtt 10 óra) között van lehetőségük elhagyni a térséget. Egy tudósító szerint több száz ember vonul le a völgyből a síkvidék felé, ahol a hatóságok táborokat állítottak fel számukra. A völgy legnagyobb városát, Mingorát körülvevő hadsereg megtiltotta, hogy magánszemélyek gépkocsival behajtsanak a városba, viszont a kormány a várostól nyolc kilométerrel délnyugatra készenlétbe állított mintegy 150 járművet, hogy azokkal elszállítsa a lakosokat.
Az utóbbi hetekben legalább 830 ezer lakos menekült el a völgyből. A korábbi harcok elől már elmenekült onnét több mint 500 ezer. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa a napokban kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsen elhárítani a katasztrófát a térségben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!