Külföld

2009.09.25. 04:56

Felhőkarcolót, épületet akart robbantani két terrorista az USA-ban - lefülelték őket

FMH - Terrorakciókra készülő két férfit vettek őrizetbe az Egyesült Államokban: az egyikük az északi Illinois államban, Springfieldben akart felrobbantani egy szövetségi épületet, amely bíróságként is működik, a másik pedig a texasi Dallasban próbált pokolgépet elhelyezni egy felhőkarcolónál.

feol.hu

Az illinois-i eset még szerdán történt, ám csak másnap hozták nyilvánosságra az ügyet. Dallasban csütörtökön vették őrizetbe az illetőt. 
Springfieldben egy amerikai, az iszlám hitre áttért 29 éves Michael Finton akarta elkövetni a merényletet. Akkor vették őrizetbe, amikor mobiltelefonjával megpróbálta a távolból felrobbantani kocsiját, amivel a szövetségi épületnél parkolt. Az amerikai biztonsági szervek azonban már korábban felfigyeltek a készülődésére, így a kocsiban nem volt igazi robbanóanyag. 
Dallasban egy jordániai állampolgárságú, 19 éves fiatal akart merényletet elkövetni: akkor fogták el, amikor kocsijával, s benne a pokolgéppel leparkolt egy 60 emeletes irodaháznál. Az FBI azonban őt is már jó ideje figyelte, s így az autóban lévő pokolgép működésképtelen volt. 
Az amerikai hatóságok hangsúlyozzák, hogy egyik ügy sincs kapcsolatban azzal a feltételezett New York-i merénylettervvel, amely az elmúlt napokban elég nagy port vert fel az országban. Az ügy fő gyanúsítottja, az afgán származású, de az Egyesült Államokban élő Najibullah Zazi ellen csütörtökön emeltek vádat. A CNN hírtelevízió a nyomozáshoz közeli forrásokat idézve korábban azt közölte, hogy a feltételezett merénylet a New York-i tömegközlekedés, például egy metrócsomópont ellen irányult volna.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!