Külföld

2009.07.08. 19:21

Fegyverkezik az ujgur lakosság, a hatóságok azonban urai a helyzetnek

Urumcsi - A hatóságok ismét urai a helyzetnek Urumcsiban (Urumqi) - jelentette be a helyi polgármester szerdán, három nappal azután, hogy zavargások robbantak ki az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén. Az áldozatok száma meghaladja a négyszázat.

feol.hu

A betelepült hanok és az őslakos ujgurok összecsapásainak hivatalos adatok szerint 156 halálos és mintegy ezer sebesült áldozata volt. Dzserla Iszamudin polgármester a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a helyi hatóságok "a párt regionális bizottsága és a kormány körültekintő irányításával ismét ellenőrzésük alá vonták a helyzetet". Egyes hírek szerint az áldozatok száma azonban meghaladja a 400 főt.

A városi párttitkár, Li Cse (Li Zhi) pedig arra figyelmeztetett, hogy mindazokat, akik a zavargások idején gyilkosságot követtek el, a kínai törvényeknek megfelelően halálra fogják ítélni. 

Megszakítja Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök olaszországi hivatalos látogatását és a tervezettnél korábban hazautazik Kínába az ujgur tüntetések miatt - jelentette az ANSA olasz hírügynökség szerdára virradó éjszaka. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!