Külföld

2009.06.12. 06:32

Észak-Korea: újabb atomrobbantás lesz?

FMH - Washingtonban bizonyos jelekből arra következtetnek, hogy Észak-Korea talán újabb kísérleti atomrobbantásra készül a május 25-én végrehajtott második nukleáris föld alatti robbantás után - közölte pénteken egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes a CNN hírtelevízióval.

feol.hu

Az illető részleteket nem közölt az állítólag készülő harmadik atomrobbantásról, de a Fox News amerikai hírcsatorna úgy tudja, hogy Phenjan "kész végrehajtani egy újabb atomrobbantást, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogad el ellene a szankciók szigorításáról". 
A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyanakkor cáfolta az amerikai médiában megjelent értesüléseket. Hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte: az Észak-Korea északkeleti részén fekvő atomkísérleti terepen nem folynak előkészületek az újabb atomrobbantásra.
"Munkaerő vagy felszerelés mozgására utaló jeleket kellene látnunk az atomkísérleti telep környékén, ha nukleáris kísérlet lenne készülőben, de ilyen jeleket nem észleltünk" - közölték a dél-koreai hírszerzésnél.
A szöuli cáfolat ellenére a harmadik atomrobbantás előkészületeiről szóló hír azonnali reagálásra késztette Tokiót.
Nakaszone Hirofumi japán külügyminiszter leszögezte, hogy Japán megteszi a "szükséges intézkedéseket", ha egy újabb BT-határozat után Észak-Korea harmadszor is kísérleti atomrobbantást hajtana végre.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!