Külföld

2011.07.20. 16:49

Erős földrengés Kirgizisztán és Üzbegisztán határán: halottak

Erős földrengés rázta meg szerda hajnalban Kirgizisztán és Üzbegisztán határvidékét, a sűrűn lakott Fergánai-medencét, a földmozgás következtében tizenhárman meghaltak, legalább nyolcvanan megsérültek Üzbegisztánban.

MTI

 A 6,2-es erősségű földmozgás hatására megremegtek az épületek a térségben, és az emberek ijedtükben kiszaladtak házukból, lakásukból.

A rengés középpontját az üzbegisztáni Fergána várostól 42 kilométerre délnyugatra, 9,2 kilométeres mélységben lokalizálta az amerikai földtani intézet (USGS).

 "Az elsődleges adatok szerint tizenhárman vesztették életüket az összeomlott házakban" - tájékoztatott közleményben az üzbegisztáni rendkívüli helyzetek minisztériuma. Nyolcvanhat sérültet láttak el, 35 embert kórházba szállítottak.

Egy Kazahsztánban élő, de Fergánából származó lakos telefonon beszélt szülővárosa lakóival, akik elmondták neki, hogy mindenki az utcán van, egyelőre nem mernek visszamenni az épületekbe. Kár érte egy másik város, Margilán sok társasházát, sőt több régi épület használhatatlanná vált - mondta a Reutersnak nyilatkozva.

Egy meg nem nevezett kirgiz város egyik lakója arról számolt be, hogy a rengés körülbelül 15 másodpercig tartott. Félelmetes és hosszú volt - mondta.

Az AFP-nek a kirgizisztáni Os városból telefonált egy lakos. Szerinte a rengés 40 másodpercig tartott.

Egy orosz hírügynökség arról tett jelentést, hogy a rengést még annak középpontjától 300 kilométerre délnyugatra, a tádzsik fővárosban, Dusanbéban is érezni lehetett.
  
Közép-Ázsia legsűrűbben lakott területén, a pamut- és selyemtermeléséről nevezetes Fergánai-medencén osztozik Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán, amelyeket egy szovjet időkből örökölt, bonyolult határrendszer választ el egymástól. A medence legnagyobb része Üzbegisztán területén van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!