Külföld

2009.05.05. 09:09

Érettségi laptoppal - puskázás letiltva

FMH - Egy új program keretében megengedték hatezer norvég diáknak, hogy vizsgáikhoz laptopot használjanak. Ha a kísérlet beválik, a módszert az egész országra kiterjeszthetik.

feol.hu

A BBC News tudósítása szerint a módszert Észak-Trondelagban próbálták ki először. A 16-tól 19 évig terjedő korosztályba tartozó tanulók még laptopokat is kaptak a kormánytól, hogy sikeresen elvégezhessék tanulmányaikat.
    
A laptopokon az alapszoftverek közé szövegszerkesztők, táblázatkezelők és számológépek tartoznak, illetve olyan speciális programok, amelyek egy adott tantárgy oktatását segítik elő. A kommunikációs tantárgyhoz például Adobe Photoshopot installáltak fel. Hogy vizsgák közben a nebulók ne tudjanak puskázni, egy speciális szoftver lép életbe, amely letilt mindenféle "trükkös" segítséget, köztük a Twitter, a Facebook, a hotmail és más levelezőprogramok használatát.
    
A tanulók azonban nemcsak akkor használhatják a laptopokat, ha dolgozatot írnak, hanem akár az érettségin is. Természetesen az utóbbin fokozottan figyelni fognak arra, hogy a puskázást felügyelő szoftver minden gépre fel legyen installálva. A tanárok arra is ügyelnek majd, hogy a gyerekek semmilyen módon se csatlakozhassanak az internetre, és egymással sem lehetnek összekötve.
    
Vizsgánként változik, hogy milyen segédszoftvereket szabad használni. Helyesírás-ellenőrzőt például a legtöbb esetben lehet, viszont összetettebb szoftvereket már tilos. Az egyik tanuló például kipróbálta, hogy mi történik, ha egy fordítóprogramon keresztül beüti: "Ha látnak, állítsanak meg." A tanárok tökéletesen látták, és tüstént le is állították. A büntetés pedig az, hogy a diák azonnal elégtelent kap, csakúgy, mint a papír alapú vizsgáknál.
(MTI)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!