Külföld

2009.08.20. 17:18

Erdélyben is megünnepelték Szent István napját

Nemzetközi néptánctalálkozóval, őrtűzgyújtással és szoboravatóval ünneplik a romániai magyarok Szent István napját és a magyar államalapítást.

feol.hu

Az erdélyi rendezvények közül a leglátványosabbnak a csütörtök esti háromszéki őrtűzgyújtás ígérkezik. A Kovászna megyei tanács által szervezett ünnepségen 28 községben gyújtanak lármafát. Az esemény - amely része a fennállásának ezer évét ünneplő gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye millenniumi rendezvény-sorozatának - Kézdiszentléleken kezdődik. A falu határában található Perkőn Szent István-búcsút tartanak, ezt követően lobban fel este 10 óra 10 perckor az első lármafa tüze, majd a többi település is bekapcsolódik az "őrtűzláncba".
 Kézdiszentléleken Szent István-szobrot avattak. Hasonló ünnepségek színhelye a nevében Szent István emlékét őrző Csíkszentkirály is, ahol szombaton történelmi vetélkedőt szerveznek az első magyar királyról az alcsíki fiataloknak, este pedig hagyományőrző együttesek mutatják be ünnepi műsorukat. 
Kolozsváron és környékén többnapos nemzetközi néptánctalálkozóval emlékeznek meg Szent István királyról és az államalapításról. Csütörtökön este a kolozsvári magyar színházban ünnepi nyitógálával kezdődött meg a XI. Szent István-napi Néptáncfesztivál. 
 Szatmárnémetiben közösen ünnepeltek a reformátusok és a katolikusok. A városban megkoszorúzták az államalapító király egész alakos szobrát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!